CEZ Picture
ЧЕЗ Електро България в ТОП 50 на водещите компании в Югоизточна Европа
12/2015

„ЧЕЗ Електро България“ АД и тази година има повод за гордост, като отново влезе в списъка на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа. Дружеството заема 47-мо място със 734,6 млн. евро брутни приходи за 2014 г. в класацията на Агенцията за бизнес новини SeeNews – TOP 100 SEE. Първото място в класацията заема румънският автомобилостроител „Дачия“, следвана от OMV Румъния и българската „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“.
Общите приходи на 100-те най-големи компании в региона през 2014 г. се свиват до 100,6 млрд. евро, в сравнение със 103,98 млрд. евро, отчетени през предходната година. Причина са закъснелите структурни реформи, геополитическите кризи и опустошителните наводнения в Западните Балкани, които нанесоха щети на енергетиката и селското стопанство – два ключови отрасъла за страните в Югоизточна Европа.
Общата нетна печалба на компаниите в Топ 100 също намалява – до 2,3 млрд. евро от 2,63 млрд. евро на участниците в класацията през 2013 година. Освен, че приходите на почти половината от участниците в класацията спадат, по-нисък е и прагът за влизане в класацията – 420 млн. евро в сравнение с 458 млн. евро година по-рано.
 
Приходите както на лидера, така и на последния в класацията се понижават, отчитайки общата тенденция за спад и при малките, и при големите компании. Румъния се откроява като изключение от общата картина. През 2014 г. тя продължава да има и най-много представители (53) в основната класация. Следват я Словения с 13 компании и Хърватия и България с по 11 представители.
Повече информация по темата, както и класирането на останалите български компании може да намерите тук