CEZ Picture
Атомната централа „оживя“ във врачанския музей
11/2017

Умалено копие на една от машинните зали на „АЕЦ Козлодуй“ може да се види в регионалния исторически музей във Враца. Залата е единствена по рода си в България и преди броени дни бе открита като допълнение към постоянната експозиция на музея.

Реализацията ѝ е дело на дизайнера Ивайло Рацов и главният уредник към РИМ-Враца Христина Христова. На откриването на новата придобивка присъстваха бивши директори на атомната централа, депутати и специалисти по ядрена енергетика. Приветствие към гостите отправи директорът на музея Георги Ганецовски.

В командната зала, освен макети, могат да се видят и истински елементи, оборудване и прибори, взети от затворените вече блокове на централата. Богат снимков материал и специален филм за „АЕЦ Козлодуй“, който се показва на мониторите в залата, допълват експозицията.

В речта си по време на откриването кметът на Враца Калин Каменов бе категоричен, че централата е желано работно място, в което постоянно се търсят кадри. Показването на командната зала, пред младежите, посещаващи музея, според него ще ги привлече да започнат да учат специалности, свързани с атомната енергетика и в последствие ще потърсят реализация в „АЕЦ Козлодуй“.