CEZ Picture
8 любопитни факта за Томас Едисон
11/2017

Знаете, че Томас Едисон е изобретил крушката с нажежаема жичка, но това не е точно така. Всъщност първосъздателят ѝ съвсем не е той. Не знаете вероятно, че е искал да прави мебели, хладилници и пиана от цимент. Не сте и чували каква роля е играл в екзекуцията с електрошок на един подивял слон. Точно за тези, малко известни факти смятаме да ви разкажем.

Учителят на Едисон твърдял, че той е умствено ограничен

Би било малко да се каже, че Томас имал проблеми в училище. Той изобщо не можел да отговори на изискванията на учителя си, който искал материалът да се знае наизуст. Получавал само слаби оценки и бързо си спечелил етикета „умствено ограничен“.

Майка му изобщо не споделяла това мнение. Тя спряла сина си от училище и започнала да му преподава в домашни условия. Момчето, което просто страдало от дислексия, отбелязвало бърз напредък. Години по-късно Томас Едисон не пропускал да спомене, че майка му е причината за неговия успех.

Построил първата си лаборатория, когато бил на 10

Едисон прочел първата си научна книга на 9 години. Бил толкова впечатлен, че изпробвал всеки химичен експеримент от нея. На 10 построил първата си лаборатория в мазето на къщата и почти не излизал от там. Дори сложил етикети „Отрова“ на всички бутилки с химикали, за да е сигурен, че никой няма да му ги вземе.

Бил глух и доволен, че това подобрява концентрацията му

Освен от дислексия, Едисон страдал от ранна възраст и от тежка глухота. Всъщност „страдал“ е неточно твърдение. Напротив, оценявал я, защото тя помогала на концентрацията му.

Причините за недъга му са неясни. Говори се, че влаков кондуктор го ударил по главата, когато вагоновата му лабораторията се възпламенила. Самият той твърди, че е оглушал след като един кондуктор го вдигнал за ушите. Широко разпространена е теорията, че глухотата му е причинена от скарлатина. Възможно е също да е било наследствено състояние, тъй като братята и баща му също са били глухи.

Изобретил форма за отливане на циментов дом

В наши дни циментът се отлива етаж по етаж. Едисон обаче изобретил форма, с която отлял къща от цимент на един път.

Наливал го постепенно, за да се втвърди долния слой преди да се мине към следващия. Формата на къщата била създадена с всички детайли – стени, покрив, подове, дори вани и пиано.

Изобретателят смятал, че циментовите домове ще бъдат революция – незапалими, обезопасени от вредители, бързи за построяване и без нужда от пребоядисване. Уви, сложният дизайн на формата я правел изключително скъпа и очакваната революция не се състояла.

Спасил човешки живот и работил като телеграфист

Когато бил на 14, Томас спасил живота на малкия син на началника на телеграфа. Благодарният баща го научил да работи с телеграф и по-късно Едисон постъпил на работа като телеграфист. Често взимал нощни смени, за да се занимава спокойно с експериментите си. Една нощ случайно разлял сярна киселина. Тя потекла по пода, между дъските, и покапала върху бюрото на началника. На следващата сутрин Томас бил уволнен.

Можел да работи 45 часа без прекъсване

Едисон бил изключително отдаден на работата си. До края на живота си той прекарвал 16 – 19 часа на ден в лабораторията си. Ако работел върху важна задача, забравял дори да спи.Рекордът му бил 45 часа без почивка.

Използвал морзовата азбука, за да направи предложение на любимата си

След като първата съпруга на Едисон починала, той срещнал Мина Милър. По това време бил на 40 години. Тя – на 20. За да могат да общуват необезпокоявани в присъствието на семейството ѝ, изобретателят я научил на морзовата азбука. Един ден той потупал по ръката ѝ: „Ще се омъжиш ли за мен?“ и тя отговорила  -.-- . ...

Екзекутирал подивял слон

През 1903 година цирковата слоница Топси подивяла и убила трима души.

Разследването показало, че причината е жестоко отношение на стопаните и малтретиране от страна на дресьора. В деня на инцидента той дал на животното запалена цигара вместо храна. Въпреки това властите сметнали, че Топси е опасна и тя била осъдена на смърт.

За да се укротят защитниците на животните, на Томас Едисон, който по това време време водел спорове за постоянния и променлив ток с Тесла, било разрешено да умъртви слона с променлив ток. На екзекуцията присъствали 1500 души, а Едисон записал на филм бързата смърт на животното. Тя настъпила за по-малко от 10 секунди.