CEZ Picture
Нов екотех остров строят в Китай
05/2017

Сгради с „очи“ ще осигуряват естествена светлина

Нов, високотехнологичен екоград строят в Китай. Екотех остров Нанджин е проектиран от студио NBBJ като инкубатор за иновативни технологии и екологични компании. На територията му ще има изложбена зала, изследователски офиси и жилищни сгради.

Изложбеният център е първата структура, която ще бъде построена.  Той ще приветства посетителите още с наближаването им към острова. Комплексът ще се състои от осем петоъгълни офис сгради с големи вътрешни дворове.

Горните части на покривите на сградите ще имат „очи", през които да влиза естествена светлина в интериорните пространства. Архитектите са провели специализирани проучвания, за да открият оптималната стратегия за осигуряване на дневна светлина и засенчване в различните часове от деня и периоди от годината. Светлината ще се разпространява от конусовидната геометрия на „светлинните оръдия" навътре в пространствата, докато навесите ще функционират като пасивни соларни системи за засенчване.

За да подпомогне устойчивостта на проекта, екипът е включил редица функции като зелени покриви, системи за задържане на дъждовната вода, естествена вентилация, динамични фасади и геотермална климатизация.

Изложбеният център вече се радва на награда за най-добър футуристичен архитектурен проект в Китай.